
Wszelkie diety eliminacyjne, w tym popularna bezglutenowa, jako sposób na schudnięcie są niekorzystne dla organizmu. Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, a przeciwnie często może powodować tycie - wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.
Doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zauważa, że dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby, które mają wskazania medyczne, czyli problemy zdrowotne stwierdzone przez lekarza gastroenterologa.
- Nie może być ona stosowana przez osoby zdrowe w celu zgubienia zbędnych kilogramów. Panująca moda na odchudzanie i stosowanie diet, takich jak dieta białkowa, paleo - przypominająca dietę człowieka pierwotnego polegająca na spożywaniu produktów naturalnych i nieprzetworzonych, czy dieta bezglutenowa, to najbardziej niekorzystne rozwiązanie dla naszego organizmu - podkreśliła.
Dodała, że dieta bezglutenowa stosowana bez wskazań lekarskich istotnie może spowodować utratę zbędnych kilogramów. Stanie się tak jednak tylko dlatego, że wyeliminuje się wówczas z jadłospisu wszystko, co zawiera gluten, czyli takie artykuły jak chleb, makaron i produkty skrobiowe. Ale często zdarza się tak, że zamiast utraty wagi, stosujących dietę bezglutenową czeka niemiła niespodzianka, czyli przyrost masy ciała.
Produkty bezglutenowe, które są dostępne w sklepach zamiast glutenu zawierają tłuszcz, z tego względu są dużo bardziej kaloryczne i tuczące. - Białko w postaci glutenu jest zastępowane w produktach bezglutenowych przez tłuszcze, które są substancją zapasową i odłożą się w naszym organizmie - podkreśliła Natalia Drabińska.
Także z tego względu osoba, która ma zdiagnozowaną celiakię, po przejściu na dietę bezglutenową, może przytyć.
Gluten to mieszanina białek występująca w pszenicy. Nie ma wartości odżywczych. Walorem glutenu jest to, że wpływa on na teksturę i jakość chleba. Dzięki glutenowi bochenki chleba są ładne, miękkie i chrupiące.
Naukowcy i specjaliści w dziedzinie żywienia przekonują, że warunkiem schudnięcia jest ograniczenie jedzenia, w diecie powinno się zmienić proporcje pomiędzy produktami mięsnymi a warzywnymi - z przewagą tych drugich. Do piramidy zdrowego odżywiania został też dodany ruch jako czynnik zwiększający skuteczność diety.


CZYTAJ TAKŻE
- 14:01 Kukiz'15 przygotował trzy projekty ustaw dot. osób niepełnosprawnych
- 13:42 Minister Szumowski: rodzice nie powinni płacić za przebywanie z dzieckiem w szpitalu
- 13:25 Miedziane przeciwbakteryjne balustrady i poręcze pomocne w walce z zakażeniami szpitalnymi?
- 13:08 Koszalin: jest zgoda Rady Miasta na opracowanie i dofinansowanie programu in vitro
- 12:51 Olsztyn: USK czeka na decyzję MZ w sprawie dofinansowania rozbudowy
- 12:34 Maciej Hamankiewicz ws. debaty o zdrowiu: skończmy z systemem budżetowym
- 12:17 Kraków: szpital im. Żeromskiego zaprasza na bezpłatne badania kolonoskopowe w znieczuleniu
- 12:00 Poseł PiS Arkadiusz Mularczyk spotkał się w Sejmie z protestującymi rodzicami
- 1 Pielęgniarki z Ukrainy nie będą pracować w polskich szpitalach jako pielęgniarki?
- 2 Rusza debata o zmianach w ochronie zdrowia: czego się po niej spodziewamy?
- 3 Debata o zdrowiu: jest rada programowa, znamy miasta i tematy kolejnych spotkań
- 4 Minister Szumowski o zmianach w ratownictwie: ratowanie życia "na cito" to zadanie państwa
- 5 Naukowcy z Cambridge zbadali, ile drinków tygodniowo skraca życie
- 6 Są przetargi, trudno o wykonawców. Skąd te kłopoty na rynku szpitalnych inwestycji?
- 7 Szumowski rozpoczął cykl spotkań na temat ochrony zdrowia w Polsce
- 8 Śląskie: są nowe ryczałty dla szpitali w sieci. Kto stracił, a kto zyskał?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych