Zanim rozpoczniesz zabawę, zjedz kilka szparagów. Naukowcy z Institute of Medical Science oraz Jeju National University w Korei Południowej dowiedli, że szparagi chronią przed działaniem toksyn zawartych w alkoholu i zapobiegają pojawieniu się kaca.

Jak podają badacze na łamach "Journal of Food Science", szparagi obfitują w aminokwasy oraz minerały, które wspomagają pracę wątroby i w efekcie zapobiegają kacowi. Nie tylko chronią wątrobę przed uszkodzeniami, ale także stymulują działanie enzymów, które przyspieszają rozkład alkoholu w organizmie - informuje dziennik.pl

Szparagi mają także działanie antynowotworowe, przeciwzapalne oraz moczopędne.

Więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/ Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH