Specjaliści: alergicy także mogą się odchudzać

Specjaliści twierdzą, iż alergicy mogą się odchudzać. Co mają robić, by zrzucić zbędne kilogramy? Regularnie spożywać wodę, ograniczyć sól, unikać restrykcyjnych diet i parafarmaceutyków wspomagających odchudzanie.

Doktorantka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie mgr Anna Szyc-Ogrodowczyk wskazuje, że sezon wakacyjny zawsze jest dobrym momentem na zrzucenie zbędnych kilogramów.

- Praca nad uzyskaniem dobrej sylwetki jest wyzwaniem dla każdego zdrowego człowieka, a alergicy też mogą temu zadaniu sprostać, wymaga to jednak od nich więcej samodyscypliny - uważa naukowiec, która prowadzi bloga zatytułowanego "Alergia styl życia - nie wyrok".

Co jednak powinniśmy wiedzieć zanim podejmiemy jakiekolwiek działania, zwłaszcza jeżeli jesteśmy alergikami? Oto kilka zasad, o których powinniśmy pamiętać - wskazuje.

Alergicy powinni systematycznie pić wodę. Prawidłowe wysycenie tkanek dostarczoną wodą pozwala zachować prawidłową gospodarkę metabolitową, biochemiczną i odżywczą. Odwodnienie organizmu może spowodować odwrotny efekt do zamierzonej utraty masy ciała. Obrona organizmu może bowiem oprowadzić do samoistnego zgromadzenia zapasu wody w tkance podskórnej.

Zaleca się, aby alergicy ograniczyli spożywanie słodzonych napojów gazowanych, często doprawianych sztucznymi barwnikami oraz alkoholu, jako silnego czynnika drażniącego. Alkohol oraz napoje gazowane, prócz wysokiej kaloryczności zwiększają przepuszczalność błon śluzowych. To powoduje, że alergeny łatwiej przenikają przez naturalne bariery organizmu i szybciej powodują nadwrażliwość układu immunologicznego. Dodatkowo, obecne w alkoholu siarczyny zaliczane są do 14 czynników pochodzenia pokarmowego, najczęściej powodujących alergię.

Należy uważać także na ziołowe i naturalne herbatki odchudzające. Napary ziołowe mogą być źródłem alergenów oraz powodować reakcje krzyżowe z pyłkami roślin. Dlatego też zaleca się dokładne czytanie etykiet na produktach spożywczych. "Naturalne" nie zawsze i nie dla każdego znaczy "bezpieczne". Organizm z nadwrażliwością czasami po spożyciu śladowych ilości alergenu może zareagować bardzo silną reakcją zwaną wstrząsem anafilaktycznym.

Alergicy powinni ograniczać ilość soli dostarczanej wraz z pożywieniem. Nadmiar soli powoduje zaburzenie gospodarki sodowo-potasowej i w rezultacie nadmierną kumulację wody w organizmie.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH