Soki, herbaty, czerwone wino: co pić, aby zachować zdrowie? Fot. Archiwum

Jak podaje serwis Nauka w Polsce, aktywność przeciwutleniającą soków, napojów, herbaty i win można było zbadać na Pikniku Naukowym na stoisku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić nasz organizm przed infekcjami i poważnymi chorobami, w tym rakiem. Im więcej ich spożywamy, również w napojach, tym większa szansa na dłuższe życie w dobrej kondycji.

Aby sprawdzić zawartość przeciwutleniaczy w wybranych napojach, naukowcy z Olsztyna przeprowadzali prostą reakcję chemiczną. Do probówek z próbkami dodawali syntetycznego rodnika o fioletowym zabarwieniu. Widzowie zostali poinformowani, że jeśli barwa zmieni się na żółtą, oznacza to, że napój jest ''zdrowy''.

Jak pokazały doświadczenia, popularny napój jabłkowy nie daje zmiany koloru i nie ma w nim przeciwutleniaczy. Zupełnie inaczej jest w przypadku zielonej herbaty, która bardzo szybko odbarwiła rodnik. Obecność przeciwutleniaczy wykazano w ręcznie wyciskanym soku pomarańczowym, lekkie odbarwienie dało się zaobserwować w probówkach z nektarami owocowymi.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH