Śniadanie dostarcza organizmowi 20-25 proc. energii

Jadanie śniadań zmniejsza ryzyko cukrzycy i zwiększa przemianę materii. Ma ono dostarczyć organizmowi 20-25 proc. potrzebnej na dany dzień energii oraz wielu ważnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.

Jedzenie śniadania umożliwia dzieciom i młodzieży harmonijny rozwój intelektualny i fizyczny, zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości od 20 do 30 proc. - informuje Gazeta Wyborcza, która powołuje się na badania Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Codzienne jedzenie dobrych śniadań poprawia pamięć krótkotrwałą i epizodyczną. W dłuższym okresie w organizmie wzrasta ilość ważnych do życia związków: żelaza, jodu, cynku, witamin z grupy B. Osoba jedząca śniadania lepiej się uczy, zapamiętuje i odtwarza zapamiętywane informacje.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia uważają, że codzienne spożywanie pełnowartościowego śniadania jest nie tylko podstawą zachowania dobrego zdrowia, lecz także osiągania dobrych wyników w nauce i pracy. Osoby, które pomijają śniadanie, narażone są na częstsze bóle głowy, złe samopoczucie i rozdrażnienie. Nie tylko gorzej wykonują swoje obowiązki zawodowe, ale też częściej wdają się w konflikty z innymi.

Więcej: www.wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH