Słupsk: sanepid skontrolował gastronomię

Karkówka sprzed miesiąca, mięso surowe przechowywane z pieczonym, umyte naczynia składowane na podłodze - to tylko niektóre z nieprawidłowości, jakie podczas letniej kontroli wykrył słupski sanepid.

W 54 lokalach i stołówkach spośród 148 skontrolowanych (dane od 15 czerwca do 15 lipca) znajdowały się brudne sztućce, naczynia czy sprzęt. W jednym z lokali przechowywana była zamrożona karkówka, która przeterminowana była od miesiąca. Część przedsiębiorców trzyma mrożone produkty, których nie sposób skontrolować pod kątem przydatności do spożycia.

Wykryto także przypadki, w których żywność przechowywana była w nieodpowiedniej temperaturze lub w sąsiedztwie produktów, z którymi nie powinna być przetrzymywana.

Kontrole sanepidu wskazują, że część grzechów, jakie popełniają restauratorzy, powtarza się co roku. Takie lokale i stołówki są częściej kontrolowane przez sanepid.

Większość nie przejmuje się mandatami, których wysokość jest bardzo niska i waha się w granicach od 50 do 500 złotych. Trochę bardziej uciążliwa dla kieszeni przedsiębiorców jest kara pieniężna nałożona przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, która w zależności od uchybień wynosić może od 1 tys. do 5 tys. złotych.

W tym roku sanepid ukarał 26 osób łącznie na kwotę 5650 złotych.

Więcej: www.gp24.pl 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH