Słuch ma wpływ na doznania kulinarne Słuch ma wpływ na doznania kulinarne. Fot. Fotolia

Naukowcy z Brigham Young University i Colorado State University przekonują na łamach czasopisma Food Quality and Preference, że zmysł słuchu silnie wpływa na nasze kulinarne doznania. Na przykład dzięki "odgłosom chrupania" szybciej czujemy się nasyceni i jemy w sumie mniej.

Jak przekonuje profesor Gina Mohr z CSU, dźwięk to zapomniany bodziec smaku. Gdyby ludzie bardziej się na dźwięku skoncentrowali, nie zagłuszali go odgłosem telewizora, radia a już na pewno zdjęli słuchawki z uszu - jedliby mniej.

 Naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów, które pokazały między innymi, że uczestnicy spotkania, którzy głośno słuchali na słuchawkach muzyki zjadali przeciętnie po 4 precle, podczas, gdy ci, którzy słuchali cicho, średnio po 2,75. Efekt nie wydaje się wielki, ale jeśli takie zwyczaje rozciągniemy na tydzień, miesiąc, rok, różnica stanie się istotna.

 Więcej: www.rmf24.fm

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH