Słowacja: import drobiu i jaj wstrzymany z powodu afery dioksynowej

Słowackie ministerstwo rolnictwa wstrzymało import jaj i mięsa drobiowego z Niemiec z obawy przed skażeniem rakotwórczymi dioksynami.

Władze w Bratysławie już prowadzą kontrole mające na celu sprawdzenie, czy na Słowację trafiła żywność zawierająca szkodliwe substancje. Na razie nie wykryto żadnych nieprawidłowości.

„Ministerstwo rolnictwa Republiki Słowackiej w reakcji na wiadomości o pojawieniu się szkodliwych dioksyn w żywności nakazało państwowej inspekcji weterynaryjnej i ds. żywności ogólną kontrolę w sklepach i magazynach hurtowych. Dopóki nie będą znane wyniki testów laboratoryjnych, sprzedaż jaj i mięsa drobiowego pochodzenia niemieckiego zostanie czasowo wstrzymana” – poinformował resort.

W Niemczech w związku z wykryciem w paszy szkodliwych dla zdrowia dioksyn władze wstrzymały zbyt z 4700 gospodarstw rolnych w 11 niemieckich krajach związkowych.

Jak zapewnił w radiu RMF FM polski Główny Lekarz Weterynarii, nie ma zagrożenia przeniesienia afery dioksynowej z Niemiec do Polski. Nasze służby podkreślają, że Polska jest bezpieczna: dba o to międzynarodowy system powiadamiania.

Każda informacja o problemach z żywnością pochodzenia zwierzęcego trafia do Głównego Lekarza Weterynarii. Następnie, dane są przekazywane do powiatów. Tam lekarze weterynarii sprawdzają, czy żywność, o której mowa, mogła trafić do naszego kraju. Po kontroli wysyłają raport Głównemu Lekarzowi Weterynarii.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH