Sezon ruszył na dobre: czy dania z grilla są zdrowe? Produkty do grillowania najlepiej przygotować samodzielnie Fot. PTWP

Doktor Wojciech Szendzikowski z SOR Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 im. N. Barlickiego w Łodzi jest zdania, że grillując najlepiej byłoby zamienić mięso na warzywa, ale większość amatorów grilla nie widzi takiej możliwości.

Wojciech Szendzikowski zwraca też uwagę, że warto piec w folii, ewentualnie na tackach. Zabezpiecza to przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami, które powstają, kiedy wytapiający się z mięsa tłuszcz spada na rozżarzone węgle - informuje tvn24.pl

Dodaje, że również dodawana do mięs saletra, kiedy się spali, jest niezdrowa. Dlatego lepiej samemu przygotowywać produkty i samemu je przyprawiać. Ponadto do grillowania najlepiej używać węgla z drzew liściastych, bo mniej w nich żywicy.

Doktor Wojciech Szendzikowski zaznacza, że każdego roku przyjmuje w SOR ofiary grillowych uczt, którym "wysiadła" trzustka lub pęcherzyk żółciowy. Osobom, które mają problemy z trawieniem, zdecydowanie odradza spożywanie potraw z grilla. Dla pozostałych nie widzi przeciwwskazań.

Więcej: www.tvn24.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH