Recepta na efektywność = zdrowe odżywianie Napoje słodzone zastąpić należy wodą mineralną, pijąc jej minimum 1,5 litra dziennie. Fot. Archiwum

Według WHO istnieje ścisła zależność między odżywianiem a produktywnością. Odpowiednio zbilansowana dieta gwarantuje zdrowie i wysoki poziom energii do działania, a samo jedzenie w regularnych odstępach podnosi wydajność aż o 20 proc. - uważają specjaliści.

Zdaniem dr Ewy Chojnowskiej, ekspert ds. odżywiania Human Power, znajomość wytycznych pomocnych do stworzenia zbilansowanej diety gwarantuje zdrowie i wysoki poziom energii do działania.

Choć fundamentem piramidy żywienia są owoce i warzywa, to u jej podstaw znalazła się również aktywność fizyczna jako niezbędny element utrzymania zdrowia i obniżania ryzyka chorób cywilizacyjnych. Na kolejnych miejscach znalazły się też produkty zbożowe, nabiał, produkty mięsne, ryby oraz jaja.

Z kolei na jej szczycie umieszczono oleje roślinne i orzechy. Postępując zgodnie z wytycznymi piramidy można mieć pewność, że organizm będzie pracował sprawniej, odczuwać będziemy też większą energię. Ważne jest jednak, aby spożywać posiłki nie tylko wedle jej założeń, ale pamiętać również o regularności, bowiem jedzenie w regularnych odstępach podnosi naszą wydajność aż o 20 proc.

- Możemy brać przykład ze sportowców. To osoby bardzo świadome, które wiedzą, że odpowiednio zbilansowane składniki pokarmowe, podawane w określonych momentach, zapewniają im dobre wyniki sportowe oraz dają możliwość regeneracji - podkreśla Chojnowska.

Bardzo ważnym elementem codziennej diety są śniadania, które wpływają na dobry nastrój, koncentrację, kreatywność czy pamięć. Innym kluczowym czynnikiem sprawnej pracy umysłowej jest właściwe nawodnienie organizmu. Utrata płynów na poziomie 5 proc. masy ciała ogranicza skuteczność pracy aż o 30 proc.

- Bardzo ważne jest to, żeby zjeść zbilansowane śniadanie jeszcze przed wyjściem do pracy. Kiedy rozpoczynamy pracę, już potrzebujemy energii ze składników pokarmowych. Ważne też, by główny posiłek zjeść w pracy, a nie dopiero w domu. To właśnie w pracy potrzebujemy energii - przekonuje ekspertka.

Kilka prostych rad żywieniowych na poprawę efektywności? Napoje słodzone zastąpić należy wodą mineralną, która poprawia trawienie, zmniejsza apetyt, poprawia funkcjonowanie wątroby, nawilża skóra i dodaje energii. Pić należy minimum 1,5 litra wody dziennie.

Należy też ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniaki, biały makaron, chleb, biały ryż), które powodują senność i gwałtowny spadek energii. Powinno się także unikać głównego posiłku na mniej niż dwie godziny przed snem - wpływa to na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych. Późny posiłek może wiązać się z problemami z trawieniem i przybieraniem na wadze.

Wyeliminować z diety powinno się także przekąski typu: batony, chipsy, słone paluszki, a także ograniczyć lub zrezygnować z cukru, ciastek i cukierków - produkty tego typu powodują gwałtowne spadki energii w ciągu dnia, zaburzają pracę mózgu i wywołują migreny - przekonują eksperci ds. odżywania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH