Radom: to salmonella była prawdopodobnie przyczyną zbiorowego zatrucia Kilkadziesiąt osób po zjedzeniu wyrobów cukierniczych ma objawy zatrucia.

To salmonella była najprawdopodobniej przyczyną zatrucia pokarmowego, przez które kilkunastu mieszkańców Radomia trafiło do szpitala - poinformowało w środę (13 grudnia) rmf24.pl.

Kilkadziesiąt osób po zjedzeniu wyrobów cukierniczych wyprodukowanych przez jedną z tamtejszych piekarni, ma objawy zatrucia. W szpitalach w Radomiu, Kozienicach i Opocznie przebywa 14 osób z objawami zatrucia. Wśród nich jest sześcioro dzieci.

Towar wycofano ze sprzedaży, produkcję wstrzymano, sklepy zamknięto na co najmniej kilka dni. Trwa tam dezynfekcja.

Według sanepidu narażonych na zatrucie pokarmowe może być ponad 90 osób, z czego objawy zatrucia wystąpiły u 70 osób. Są to klienci, którzy kupili wyroby cukiernicze oraz pracownicy zakładu produkcyjnego i sklepów, w których je sprzedawano.

Czytaj: Zatrucie wyrobami cukierniczymi w Radomiu - 14 osób w szpitalu

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH