Prof. Lampe: żywność przetworzona nie jest zdrowa

Tylko w 20 proc. przypadków nowotworów trzustki diagnozowanych w Polsce możliwe jest dające najlepsze rokowania leczenie operacyjne - poinformował kierownik Kliniki Chirurgii Przewodu Pokarmowego w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Katowicach, prof. Paweł Lampe.

W pozostałych przypadkach choroba jest wykrywana zbyt późno.

Katowicka klinika jest jednym z czołowych ośrodków w Polsce zajmujących się leczeniem raka trzustki. Jak podkreślił specjalista, to choroba bardzo trudna w leczeniu, bo choć rozwija się z reguły kilkanaście lat, to przez długi czas nie daje żadnych objawów.

Nawet te, które się w końcu pojawią, mogą być mylące dla mniej doświadczonego lekarza rodzinnego. Zależnie od lokalizacji nowotworu w trzustce może on bowiem dać objawy w postaci bóli kręgosłupa, żółtaczki lub cukrzycy. W związku ze zbyt późnym wykryciem choroby, w chwili diagnozy rokowania są często złe.

Według prof. Lampego, 5 lat przeżywa do 10 proc. chorych. Dlatego - jak zaznaczył - ważna jest profilaktyka, w tym zdrowa dieta.

- Żywność przetworzona naprawdę szkodzi - z mojej praktyki wynika, że można wydzielić wśród tych, którzy mają nowotwory trzustki i kamicę, całą grupę ludzi, którzy latami żywią się w fastfoodach. Spożywanie nadmiaru glutaminianu sodu czy środków konserwujących ma bardzo negatywne skutki - powiedział PAP chirurg.

Według danych przedstawionych w lutym tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, od 1995 r. liczba przypadków raka trzustki w Polsce zmniejszyła się o 33 proc. wśród mężczyzn i o 20 proc. u kobiet. Specjaliści instytutu łączą mniejsza zachorowalność na nowotwory przewodu pokarmowego m.in. z korzystnymi zmianami w diecie Polaków. Przykładowo w latach 1960-2005 spożycie owoców zwiększyło się w naszym kraju aż 2,5-krotnie, a warzyw - o 41 proc.

Z kolei spożycie soli - która jest jednym z głównych czynników ryzyka raka żołądka - w latach 1999-2011 spadło o 26 proc. Zachorowalność na raka żołądka zmniejszyła się w ostatnich latach o 70 proc. Wpływ na to mogło mieć m.in. zmniejszone spożycie soli, która zmniejsza grubość pełniącej rolę ochronną śluzówki żołądka.

- To również efekt lepszego przechowywania żywności, w tym upowszechnienia lodówek. Dzięki temu nie ma pleśni na produktach spożywczych, które w kooperacji z bakteriami, dość często zasiedlającymi błonę śluzową żołądka, są dość silnym kancerogenem" - wyjaśnił prof. Lampe.

Jego zdaniem Polacy w ostatnich dekadach odżywiają się generalnie zdrowiej, niż kiedyś. Oprócz konserwantów i soli zagrożeniem dla układu pokarmowego pozostaje jednak nadmierne spożycie cukru i używki. - Generalnie jemy za dużo, za często się objadamy, a nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego i technicznie utrudnia operację - podkreślił.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.