Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa? Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa? Fot. Archiwum

1 października przestał obowiązywać w UE limit produkcji cukru. Wpłynie to na zmiany na rynku, dla producentów i konsumentów. Produkcja cukru w całej UE przez prawie pół wieku była chroniona przed międzynarodową konkurencją.

Zniesienie kwot cukrowych stanowi ważną cezurę. Był to bowiem ostatni system kwot rolnych, który obowiązywał w Unii Europejskiej. Dla producentów cukru w Unii Europejskiej - a do największych należą Niemcy, Francja i Polska - oznacza to, że muszą stawić czoło globalnej konkurencji.

Tygodnik ekonomiczny "Wirtschaftswoche", powołując się na badania, wskazuje, że w ciągu ostatnich 50 lat potroiło się spożycie cukru na świecie. Wzrosło ono też w Europie i wynosi obecnie w skali roku 38 kg na głowę statystycznego mieszkańca, czyli dwa razy więcej niż ilość zalecana przez Niemieckie Towarzystwo Żywienia.

Czytaj: www.dw.com

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH