Probiotyki: niezbędne czy przereklamowane? Probiotyki znajdziemy także w żywności, np. w jogurtach Fot. Archiwum

Probiotyki występujące naturalnie w żywności, takiej jak np. jogurty, sery i kiszona kapusta, określane są przez Światową Organizację Zdrowia, jako "żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne".

Najczęściej są przyjmowane w formie kapsułek, jako suplementy diety. Powszechnie uważa się, że przywracają one równowagę bakteryjną w jelitach, dlatego warto przyjmować je w czasie choroby oraz po przebytej antybiotykoterapii - antybiotyki podrażniają bowiem żołądek i jelita, a co za tym idzie uszkadzają naturalną florę bakteryjną.

Niektóre badania naukowe wykazały, że probiotyki pozytywnie wpływają na zdrowie jelit, mogą także pomóc osobom cierpiącym na zaparcia czy problemy z układem trawiennym. Sporo mówi się ponadto o ich zbawiennym działaniu w kontekście leczenia chorób skórnych.

- Probiotyki mogą być pomocne dla niektórych osób, szczególnie po chorobie lub w czasie leczenia, ale istnieje niewiele dowodów na poparcie tezy o innych korzyściach, jakie ze sobą niosą - w tym leczenia egzemy czy stresu. Nie zapominajmy też, że istnieje różnica między probiotykami o czystości farmaceutycznej, a tymi, które można znaleźć w napojach, jogurtach i suplementach diety - wyjaśnia w rozmowie z "The Independent" dietetyczka Rhiannon Lambert.

W artykule opublikowanym niedawno w czasopiśmie JAMA Internal Medicine, profesor z Harvard Medical School Pieter Cohen stwierdził, że probiotyki mogą powodować infekcje u osób z nieprawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym. Podkreśla on również, że wiele spośród korzyści wynikających ze spożywania probiotyków nie jest wystarczająco rzetelnie udowodnionych naukowo.

Ponieważ probiotyki, w przeciwieństwie do leków, są klasyfikowane jako żywność, nie podlegają tym samym co one procedurom regulacyjnym. Oznacza to, że nigdy nie można być w stu procentach pewnym, że przyjmowany suplement zawiera wystarczającą do uzyskania pożądanego efektu ilość dobroczynnych bakterii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.