Polscy archeolodzy w antycznym szpitalu Ten "legionista" w razie zranienia leczy się już we współczesnym szpitalu.

Archeolodzy z Uniwersytetu Warszawskiego zakończyli wykopaliska w obrębie unikatowego szpitala z czasów Imperium Rzymskiego.

Dzięki zbadaniu całej budowli przez archeologów z Ośrodka Badań nad Antykiem Europy Południowo-Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego poszerzyła się znacznie wiedza o tym jak powstawały, wyglądały i wyposażone były antyczne szpitale. Wiadomo też jaka była z czego składała się dieta starożytnych pacjentów.

Jak podaje PAP, kompleksowe wykopaliska były prowadzone w obrębie unikatowego rzymskiego szpitala w twierdzy I Legionu Italskiego w Novae, niedaleko współczesnego miasta Svištov w północnej Bułgarii. Jest to najlepiej zachowany szpital antyczny w całym Imperium Rzymskim. Powstał na przełomie I i II w. n.e. za panowania cesarza Trajana i funkcjonował bez przerwy do pierwszych dziesięcioleci III w. n.e. Ówczesne szpitale określano terminem valetudinarium, czyli „miejsce przywracania zdrowia”.

Budowla badana przez polskich archeologów zajmowała obszar 81,90 x 72,90 m. Dwa duże pomieszczenia blisko głównego wejścia pełniły w niej funkcję ambulatoriów i sal zabiegowych. Znaleziono tam fragmenty kasetek medycznych oraz różnych instrumentów: resztki skalpeli, sondy, szkatuły, igły, haki czy też żelazne kautery do przypalania trudno gojących się ran.

W szpitalu w Novae mogło przebywać jednocześnie ok. 300 chorych legionistów. Do standardowego wyposażenia szpitala należały garnki kuchenne, misy, talerze, kubki oraz dzbanki na wino. Znaleziono także wiele fragmentów amfor, które w przeszłości służyły jako pojemniki na wino, oliwę i sosy rybne.

W jednym z pomieszczeń natrafiono na naczynia kuchenne i stołowe zawierające resztki jedzenia oraz kadzielnicę z grudkami sosnowej żywicy.

– Pacjenci zapewne raczyli się również specjalnym gatunkiem wina leczniczego zawierającego domieszki ziół. Importowano je zarówno z zachodnich prowincji Imperium, z Grecji, jak i obszaru Pontu. Jednak na co dzień podawano rozcieńczony ocet winny – mówi PAP prof. Piotr Dyczek, szefujący badaniom.

Rzymianie cenili też właściwości lecznicze sosy rybnych (garum), które sporządzano doprowadzając do ich fermentacji w solance. Na terenie szpitala znaleziono wiele amfor, które służyły do ich przechowywania. Mieszanek garum z oliwą, wodą i winem używano do dezynfekcji ran, przy kłopotach trawiennych, ale i do leczenia depresji.

Na podstawie odkrytych w szpitalu pozostałości kostnych naukowcy doszli do wniosku, że chorzy spożywali drób, mięso wołowe i ryby oraz dziczyznę.

Archeolodzy przypuszczają, że w centralnej części szpitala mieściła się kaplica poświęcona bóstwom leczniczym. Świadczy o tym odkrycie w obrębie niewielkiej budowli ołtarza poświęconego Eskulapowi. Dodatkowo na dziedzińcu stały srebrne pomniki wyobrażające Eskulapa i Hygieję – patronów zdrowia, ufundowane przez personel medyczny i pacjentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH