Ponad 25-letnie mięso ze Szwecji zostało w Policach przerobione na paszteciki. Trafiało regularnie przez trzy lata do przedsiębiorstwa w powiecie polickim, gdzie było używane w produktach garmażeryjnych.

– W ciągu trzech lat do tej firmy trafiły prawie trzy tysiące puszek podejrzanego mięsa. Możemy przypuszczać, że na rynek trafiło prawie sześć ton tego mięsa. Ostatnia partia mięsa przyjechała 10 września, jednak została już całkowicie przerobiona – stwierdza Renata Opiela, rzecznik zachodniopomorskiego sanepidu.

Danych o firmie wykorzystującej stare mięso w swojej produkcji sanepid jednak nie informuje. Nie informuje też dokładnie, o jakie produkty chodzi.

– Na razie jesteśmy w trakcie kontroli. Teraz badamy, do jakich produktów zostało wykorzystane. Wiadomo, że prawdopodobnie przedsiębiorstwo wykorzystało je jako nadzienie do pasztecików. Ale szczegółów wciąż nie znamy – tłumaczy Opiela.

Jeżeli właściciel przedsiębiorstwa wykaże w dokumentach, że puszki miały aktualną datę ważności, nic mu nie grozi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH