Podstawa zdrowego żywienia, czyli chleb nasz powszedni

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała w Warszawie konferencję, podczas której naukowcy i dietetycy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia.

- Produkty zbożowe, a wiec także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować, czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki - mówiła na konferencji Dr Regina Wierzejska dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na która cierpi około 1 proc. populacji europejskiej.
 
- Nie ma żadnych wskazań, które wskazywałyby na przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba - mówiła Wierzejska.

Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. - Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia - mówił.
 
Z przedstawionych przez jego fundacje wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal. - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.

Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. - Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym, która zapobiega rozwojowi bakteryjnej mikroflory - wyjaśniła.

Fundacja Chleb to Zdrowie, która zorganizowała konferencję, została powołana przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z naukowcami, dietetykami i lekarzami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, a także ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o produktach spożywczych.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH