Pinkas: aronia osłania serce, ma ogromną ilość antyoksydantów Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas. Fot. PTWP

Polska jest największym producentem aronii oraz eksporterem półproduktów na świecie. Krajowy potencjał wynosi 60-70 proc. całej produkcji światowej - poinformował we wtorek (13 sierpnia) wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski.

Jak mówił na konferencji prasowej, wkrótce rozpoczną się zbiory tych owoców i dlatego warto jest informować na temat walorów aronii, tak by po nią sięgali polscy konsumenci. 

Jest to już kolejna konferencja (tym razem odbyła się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym), zachęcająca do spożywania polskich owoców jagodowych. Chodzi o wsparcie producentów i popularyzację konsumpcji w ramach kampanii "Polska Smakuje".

Na zalety zdrowotne aronii zwrócił uwagę Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas. - Jest to owoc nadzwyczajny, bardzo smaczny, który raczej należy przetworzyć. Zawiera on wiele substancji niezbędnych dla zdrowia. Jest to owoc, który osłania serce, dobry na naczynia krwionośnie, ma ogromną ilość antyoksydantów - mówił szef Inspekcji Sanitarnej.

Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej, ale w Polsce dzięki pracy naukowców doskonale się zaaklimatyzowała. Uprawia się u nas kilka odmian. Zbiór na ogół następuje pod koniec sierpnia. Owoce w chłodnym miejscu można przechowywać przez co najmniej kilka dni.

Owoce aronii są bardzo bogate w barwniki antocyjanowe. Mają wyjątkowy skład witamin, pozwalający - zdaniem naukowców - zaliczyć ją do roślin leczniczych i superowoców. Jak mówił prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, w badaniach klinicznych podczas leczenia nadciśnienia podaje się w trakcie 4 tygodniowej kuracji witaminę P w postaci 1 kg przetworzonych aronii, po 25 dkg dziennie. Gdyby zastąpić ją innymi owocami, pacjent musiałby zjeść 25 kg cytryn lub 35 kg mandarynek.

Przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, zapalenia błony śluzowej żołądka, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. 

Anna Wysoczańska

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.