
Pierwszym na świecie człowiekiem, który zastosował dietę w celu odchudzenia się był król Anglii Wilhelm Zdobywca (okres panowania 1035-1087) a pierwsza obsesja na punkcie diety odchudzającej pojawiła się w latach 20. XX wieku - czytamy w książce "Diety oczami naukowców", która ukazała się na rynku polskim.
Naukowcy nie polecają diety Wilhelma Zdobywcy, który pod koniec swego życia u schyłku XI w. był tak otyły, że nie mógł jeździć konno. Król odmówił wtedy spożywania posiłków i pił tylko alkohol. Kuracja wprawdzie zadziałała, ale zaraz po jej przerwaniu wystąpił efekt jo-jo. Niemniej jednak władca jest uznawany przez specjalistów za pierwszego człowieka na świecie, który zastosował dietę w celu odchudzenia się.
Historycy ustalili też, że jeszcze w XVIII wieku niewiele wiedziano o wpływie żywienia na ludzkie zdrowie. Spożywano głównie lokalnie dostępne produkty i nikt nie zastanawiał się nad stosowaniem zbilansowanej diety. Szczególnie, że stosunkowo często występowały klęski głodu.
Jednym z pierwszych badaczy wpływu pożywienia na zdrowie był dr William Stark. Eksperymenty na sobie rozpoczął od jedzenia tylko chleba z wodą. Kiedy zdiagnozował u siebie wrzody, do chleba dodał pudding miodowy. Jednak po 9 miesiącach zauważył objawy szkorbutu, więc swą dietę poszerzył o owoce, ale wkrótce zastąpił je żółtym serem. Ta decyzja kosztowała go życie. Naukowiec zmarł w wieku 29 lat.
W XIX wieku powstała pierwsza komercyjna dieta odchudzająca, a pierwszą osobą, która ją zastosowała, był przedsiębiorca pogrzebowy William Banting. Z powodu otyłości po schodach mógł schodzić tylko odwrócony tyłem. Jego dieta okazała się na tyle skuteczna, że Banting opublikował broszurę "Listy o otyłości", w której opisał zasady swojej diety.
Od czasów Bantinga popularność zyskało jeszcze kilka metod na odchudzanie, ale obsesja na punkcie diety i zachowania szczupłej sylwetki pojawiła się dopiero w latach 20. ubiegłego wieku. Ludzie szukali wówczas kanonów piękna. Wzorcami do naśladowania były takie aktorki jak Ava Gardner, Ingrid Bergman i Marilyn Monroe - o pełnych kształtach i talii osy. Dążenie do uzyskania szczuplejszej sylwetki doprowadziło do wysypu diet pod koniec minionego wieku, kiedy to diety odchudzające stały się częścią kultury masowej.
Z publikacji dowiadujemy się także, że w przyszłości powinniśmy spodziewać się lawiny diet odchudzających bazujących na żywności spersonalizowanej np. dla grup ludzi o wspólnym mianowniku genetycznym lub wręcz dla konkretnych osób. Coraz więcej bowiem naukowców przychyla się do tezy, że nie ma diety obiektywnie dobrej lub złej. Jest zaś dieta dobra albo zła dla konkretnego człowieka.


- 21:53 Komunikat NFZ ws. przekazywania danych dot. farmaceutów realizujących recepty refundowane
- 21:22 Pomorskie: zebrano ponad 660 tys. zł dla hospicjów
- 20:51 Protestujący nie zgadzają się na rehabilitację w Domu Poselskim - nie opuszczą Sejmu
- 20:41 Włochy przyznały obywatelstwo ciężko choremu Alfiemu Evansovi
- 20:20 Sąd UE przyznał rację KE ws. zablokowania inicjatywy dotyczącej zarodków i aborcji
- 20:08 NFZ ws. zarządzenia dot. koordynowanej opieki nad kobietą i dzieckiem ("Za życiem")
- 19:49 Śląskie: radni Sejmiku apelują do NFZ ws. uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój
- 19:33 Śląski OW NFZ zaprasza po odbiór EKUZ na lotnisku w Katowicach
- 1 Wisła: lekarze rodzinni ostro krytykują ruchy antyszczepionkowe
- 2 Zamiast mnożyć programy, twórzmy system opieki nad osobami starszymi
- 3 Głuchołazy: szukają internistów, oferują 15 tys. zł na rękę i mieszkanie
- 4 Łukasz Szumowski jako minister, polityk i prywatnie
- 5 Prof. Dudek: dzisiaj kardiologia nie koncentruje się już tylko na tętnicach wieńcowych
- 6 Wdrażanie nowych terapii do praktyki: koza jest, ale brakuje na sznurek
- 7 Premier o funduszu dla osób niepełnosprawnych i służbie zdrowia
- 8 Lekarz senior kontra e-zwolnienia. Czym to się skończy?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych