Pacjenci olkuskiej lecznicy krytykują jedzenie. Szpital: o co chodzi? Fot. Fotolia (zdj. ilustracyjne)

Pacjenci Nowego Szpitala w Olkuszu skarżą się na fatalne posiłki - zimne, niesmaczne, podane na plastikowych talerzach.

Krytyka, tego czym szpital karmi pacjentów jest wręcz druzgocąca - barwiona woda zamiast zupy, czerstwy chleb, makaron z breją nie do przełknięcia.

Rozmówcy Gazety Krakowskiej narzekają na wielkość porcji, gdyby nie rodzina donosząca jedzenie chodziliby głodni.  

Jak wyjaśnia Marta Pióro, rzecznik prasowy prowadzącej olkuską lecznicę Grupy Nowy Szpital, posiłki nie są przygotowywane na miejscu. Twierdzi, że za to co dostają do jedzenia pacjenci odpowiada  firma cateringowa i dietetycy w niej zatrudnieni.

Jak zapewnia rzeczniczka szpital jest w stałym kontakcie z firmą cateringową i reaguje na uwagi pacjentów.

Według rzeczniczki, co do wielkości porcji nie powinno być zastrzeżeń, gdyż wyliczane są zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym. - W menu uwzględniona jest ilość białka oraz zalecenia lekarskie właściwe dla jednostek chorobowych - stwierdza Marta Pióro.

Zdaniem rzeczniczki zimne posiłki pacjent można sobie podgrzać w mikrofalówce, a jednorazowe naczynia z powodów epidemiologicznych podawane są tylko w oddziałach obserwacyjno-zakaźnym oraz opieki paliatywnej.

Marta Pióro w przesłanym do redakcji Rynku Zdrowia mailu przytacza wpis jednej z pacjentek, która ma dowodzić, że opinie pacjentów na ten sam temat, w tym samym szpitalu mogą być diametralnie różne:

""Mój komentarz będzie niepopularny - byłam ostatnio tydzień w szpitalu z dzieckiem. Na przyjęcie czekałam 15 minut. Badania od ręki, szybka i trafna diagnoza, kompleksowa kontrola wyników każdego dnia, antybiotyk trzeciej generacji. Obsługa miła i pomocna. Wyczerpujące i systematyczne informacje o postępach leczenia. Jedzenie w porządku jak na standardy szpitalne. Sala, korytarz i łazienki czyste”.

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, skargi na jakość szpitalnych posiłków w szpitalach w całym kraju są powszechne. Rzecznik Praw Obywatelskich Adam Bodnar informował pod koniec sierpnia ministerstwo zdrowia, że pacjenci skarżą się na żywienie w szpitalach i apelował o rozwiązania prawne w tym zakresie.

Skargi chorych dotyczyły m.in. tego że posiłki są niedobre, porcje małe, a obiady zimne. Rzecznik sygnalizował, że szpitale oszczędzają na żywieniu i zlecają je firmom zewnętrznym.

Wiceminister zdrowia Piotr Warczyński w odpowiedzi przekazanej RPO, którą zamieszczono na stronie biura Rzecznika, wskazał że wyżywienie jest częścią świadczenia zdrowotnego w szpitalu i tym samym, placówka jest zobowiązana w ramach umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia do zapewnienia pacjentom wyżywienia adekwatnego do stanu zdrowia.

Wykonanie tej umowy w zakresie nieokreślonym w ustawie podlega - jak podkreślił - regułom wykonywania zobowiązań umownych określonych w Kodeksie cywilnym.

Więcej: gazetakrakowska.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH