Opracowali recepturę ciastka, które obniża poziom cholesterolu FOT. Mike McCune/Flickr. com (CC BY 2.0); zdjęcie ilustracyjne

Muffiny o nowej recepturze mają chronić serce, obniżając poziom cholesterolu - informuje strona internetowa University of Queensland. Wszystko dzięki trzem gramom betaglukanów - składników błonnika pokarmowego, które hamują wchłanianie tłuszczów.

Stworzony przez australijskich naukowców muffin zawiera trzy gramy betaglukanów - rozpuszczalnych w wodzie, korzystnych dla zdrowia składników błonnika pokarmowego.

Betaglukany zawarte są w ścianie komórkowej komórek roślin, na przykład owsa oraz innych zbóż. Spożycie co najmniej trzech gramów betaglukanów może zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie dzięki hamowaniu wchłaniania tłuszczów.

- Chciałam zmienić swoje odkrycie w produkt, który ludzie mogliby jeść, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi i obniżyć ryzyko chorób serca - wyjaśnia dr Nima Gunness, naukowiec z zawodu i piekarz z zamiłowania. Swój przepis na jagodowe muffinki doskonaliła przez kilka miesięcy - chodziło o to, aby nie rozpływały się od nadmiaru betaglukanów.

Zajmująca się komercjalizacją badań University of Queensland firma UniQuest wspólnie z producentem żywności Priestley's Gourmet Delights chce wprowadzić muffiny na rynek: do supermarketów, kawiarni i sklepów ze zdrową żywności całej Australii. Ciastka nie mają zstąpić leków obniżających cholesterol, ale uzupełniać ich działanie w dogodny i smakowity sposób.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH