Opisała sekrety japońskiej kuchni: to ona odpowiada za zdrowie i długowieczność Japończycy jedzą mniej mięsa, a więcej tłustych ryb Fot. Archiwum

Naomi Moriyama, autorka książki "Japonki nie tyją i się nie starzeją" opisuje  sekrety japońskiej kuchni. To właśnie sposób żywienia decyduje o tym, że Japonki żyją najdłużej na świecie, a wskaźnik otyłości jest najniższy spośród krajów rozwiniętych.

Moriyama zauważa, że Japończycy jedzą dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, a więcej tłustych ryb i piją niesłodzoną zieloną herbatę - informuje tvp.info

Japonki długo zachowują młody wygląd i szczupłą sylwetkę bez konieczności ciągłego liczenia kalorii. Nie rezygnują też z satysfakcjonującego stylu życia, zachowując dobre zdrowie do późnej starości. Kobiety w Japonii średnio dożywają 82 lat, co jest najwyższym wskaźnikiem spośród państw rozwiniętych.

Więcej: www.tvp.info

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH