Olej rybi może zmniejszać ryzyko cukrzycy u potomstwa kobiet z nadwagą Naukowcy nie zalecają ciężarnym kobietom regularnego przyjmowania suplementów zawierających olej rybi, lecz radzą jeść tłuste ryby Fot. Archiwum

Świeży olej rybi przyjmowany przez kobiety w ciąży, u których występuje nadwaga, może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy u potomstwa - wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, o których informuje pismo "Scientific Reports".

- Wyniki poprzednich badań wskazywały, że podawanie dorosłym szczurom kwasów omega 3 w postaci świeżego oleju rybiego poprawia działanie insuliny i dzięki temu chroni przed cukrzycą i powiązanymi z nią schorzeniami. Chcieliśmy sprawdzić, czy kwasy te mogą działać ochronnie także podczas ciąży, zwłaszcza z korzyścią dla dzieci - mówi autor badań dr Ben Albert z Uniwersytetu Auckland w Nowej Zelandii.

Naukowcy porównywali potomstwo samic karmionych pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu, z których połowa otrzymywała świeży olej rybi. Okazało się, że zawarte w oleju kwasy omega 3 przełożyły się na większą wrażliwość na insulinę oraz mniejsze ryzyko cukrzycy u dorosłego potomstwa.

Dzieci kobiet z nadwagą są blisko dwukrotnie bardziej narażone na rozwój cukrzycy w późniejszym życiu. Naukowcy nie zalecają jednak ciężarnym kobietom regularnego przyjmowania suplementów zawierających olej rybi, lecz po prostu radzą jeść tłuste ryby. Przede wszystkim dlatego, że kwasy omega 3 łatwo ulegają rozpadowi pod wpływem światła, temperatury i tlenu. Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy zawarte w suplementach mogą mieć zbyt wysoki poziom oksydacji.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH