Inspektorzy sanepidu składają wizyty producentom żywności, w poszukiwaniu syropu kukurydzianego.

Produkt używany jest m.in. w słodyczach i napojach. Według amerykańskiego Instytutu ds. Rolnictwa i Polityki Handlowej w Minneapolis, syrop może zawierać szkodliwą dla zdrowia rtęć.

Chodzi o wysokofruktozowy syrop kukurydziany, który zastępuje cukier. Można go używać do produkcji niemal wszystkiego - od keczupu i majonezu po napoje. 

- Komisja Europejska zwróciła się do państw członkowskich o przekazanie wszlekich informacji na temat skażenia rtęcią wysokofruktozowych syropów kukurydzianych i produktów wytwarzanych z ich udziałem – wyjaśnia Andrzej Wojtyła, główny inspektor sanitarny.

GIS uspokaja, że na razie znaleziony syrop będzie przebadany na zawartość rtęci.

Według danych amerykańskiego Instytutu, w co drugiej próbce syropu i w co trzecim produkcie, do którego syrop dodano, wykryto rtęć. Dostała się do syropu za pośrednictwem sody kaustycznej zanieczyszczonej rtęcią. Sodę wykorzystuje się podczas procesu oddzielania glukozy od reszty masy kukurydzianej.

Amerykańscy producenci syropu zarzucają naukowcom niedotrzymanie standardów badań i wyciąganie błędnych wniosków. Argumentują, że wykryte w żywności i syropie ilości rtęci są znacznie niższe niż dopuszczalne i znacznie niższe niż odnajdywane w innych produktach, jak ryby, mięso, a nawet woda pitna.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH