Odpowiednio dobrana dieta lekiem dla pacjenta z problemami kardiologicznymi Dla długości i jakości dalszego życia osób po zawale serca dietoterapia ma znaczenie kluczowe Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Jak poprawić rokowania pacjenta z problemami kardiologicznymi? Jak przekonują specjaliści, wprowadzenie odpowiedniej diety obniża ryzyko zgonu u takich chorych nawet o o 17 proc.

W polskich przychodniach brakuje jednak dietetyków. W krajach, w których opieka zdrowotna stoi na wyższym poziomie, obligatoryjnie uczestniczą oni w pracach zespołów terapeutycznych decydujących o leczeniu pacjenta kardiologicznego - informuje Gazeta Krakowska.

Eksperci zwracają uwagę, że  profesjonalnie prowadzona dietoterapia radykalnie zmniejsza liczbę przepisywanych leków, a także kosztownych zabiegów kardiochirurgicznych.

Dla długości i jakości dalszego życia osób po zawale serca dietoterapia ma znaczenie kluczowe. Potwierdzają to wyniki badań. Ostatnie, prowadzone na dużej grupie Polaków - badanie POLASPIRE- dowodzi, że ryzyko przedwczesnego zgonu u osób, które przeszły zawał serca, można zmniejszyć dzięki uregulowaniu poziomu glukozy we krwi i osiągnięciu prawidłowej masy ciała.

Więcej: www.gazetakrakowska.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH