Nietolerancja laktozy wiąże się z niższym poziomem witaminy D Osoby z nietolerancją laktozy eliminując z diety nabiał nie dostarczają sobie wystarczająco dużo witaminy D Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Osoby z nietolerancją laktozy mają niższy poziom witaminy D we krwi. Eliminując z diety nabiał nie dostarczają jej sobie wystarczająco dużo poprzez np. ekspozycję na słońce czy inne źródła pokarmowe - informują kanadyjscy naukowcy na łamach Journal of Nutrition.

W badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Toronto wzięło udział 1495 osób o różnym pochodzeniu etnicznym.

Nietolerancja laktozy występowała we wszystkich grupach etnicznych, jednak w największym stopniu u osób o korzeniach w Azji Wschodniej.

Osoby posiadające wariant genu LCT, związany z nietolerancją laktozy, spożywały mniej nabiału niż osoby nieposiadające tego wariantu. Po raz pierwszy wykazano, że nietolerancja laktozy (choć mniej nasilona) występowała także u osób posiadających tylko jedną kopię tego wariantu.

U osób z nietolerancją laktozy występował także niski poziom witaminy D we krwi, osoby te były także nieco niższe w porównaniu z uczestnikami tolerującymi laktozę.

- Eliminując z diety nabiał, który jest wzbogacany witaminą D, osoby te nie dostarczały jej sobie wystarczająco dużo poprzez ekspozycję na słońce, suplementację czy inne źródła pokarmowe. Ważne jest, aby osoby z tym rodzajem nietolerancji pokarmowej miały większą świadomość potrzeby spożywania produktów wzbogaconych witaminą D - komentuje autor analizy dr Ahmed El-Sohemy. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH