Nawet kiedy nauczyli się hodować kozy, krowy i owce, pradziejowi mieszkańcy Europy jeszcze długo nie tolerowali laktozy, naturalnego cukru mleka.

Za Nature Communications wyniki badań na ten temat prezentuje serwis Nauka w Polsce.

Jak wynika z analiz DNA, pozyskanego ze skamieniałych kości czaszek, neolityczni mieszkańcy Europy Środkowej nie tolerowali laktozy jeszcze przez 5 tys. lat po tym, jak przestawili się na rolniczy tryb życia i 4 tys. lat od chwili, w której nauczyli się robić ser.

Autorzy tego badania, międzynarodowy zespół naukowców, przebadali DNA obecne w jądrach komórek, pochodzących z 13 czaszek. Czaszki i pozostałe elementy pochówków odkryto wcześniej na Wielkiej Nizinie Węgierskiej, w okolicy uważanej za miejsce skrzyżowania wpływów kulturowych i transformacji, kształtujących prahistorię Europy.

Badane czaszki pochodzą z okresu między wczesnym neolitem (5700 lat p.n.e.) a wczesną epokę żelaza (800 r. p.n.e.). Dzięki nowemu podejściu, naukowcom udało się uzyskać z nich wyjątkowo dużo materiału genetycznego.

Eksperymentując na kościach o różnej gęstości tkanki i o różnym stopniu zachowania DNA naukowcy odkryli, że najlepszego materiału do analiz pradawnego DNA (ludzi i innych ssaków) dostarcza region ucha wewnętrznego. Z kości tej można pozyskać nawet 183 razy więcej DNA, niż z innych fragmentów szkieletu: zębów, kości palców czy żeber.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH