Niemcy: drób skażony lekoopornymi drobnoustrojami nadal w sprzedaży FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Kolejne kontrole niemieckich służb sanitarnych wskazują, że mięso dostępne w sprzedaży jest w dużym procencie zakażone lekoopornymi drobnoustrojami, m.in. gronkowcem MRSA.

Jak wskazuje niemiecki resort rolnictwa w przypadku mięsa indyków (pobrano ponad 450 próbek, by przetestować je na występowanie gronkowca MRSA) zarazki były w co drugiej próbce.  W 400 próbach mięsa kurczaków co dziesiąta próbka była skażona tym szczepem bakterii.

Podobne ustalenia dotyczą też innych bakterii wytwarzających beta-laktamazy, wywołujących oporność na antybiotyki. 

Federalne Ministerstwo Rolnictwa przyznaje, że wyniki badań są zatrważające i w ostatnich latach sytuacja wcale się nie poprawiła.  W opinii resortu jest to efekt nadużywania antybiotyków w hodowli zwierząt, co sprzyja wykształceniu mechanizmów lekooporności przez drobnoustroje.

Więcej: www.onet.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH