Naukowcy: hodowlany łosoś nie ma już tyle kwasów omega-3 Dawniej podstawę pożywienia łososi w 80 proc. stanowiły ryby. Teraz pasza ma w składzie 20 proc. ryb. Fot. Archiwum

W ciągu ostatnich pięciu lat poziom korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie łososi pochodzących z hodowli obniżył się o połowę i nadal spada.

Jak za BBC podaje serwis Nauka w Polsce, badania przeprowadził zespół prof. Douglasa Tochera ze Stirling University (Szkocja). Jak powiedział BBC prof. Tocher, przed pięciu laty 130-gramowa porcja łososia dostarczała spożywającej ją osobie 3,5 grama korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, co zaspokajało całotygodniowe zapotrzebowanie. Teraz w takiej samej porcji kwasów jest o połowę mniej, czyli trzeba zjeść dwa razy więcej łososia, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu. W związku z tym eksperci proponują zmianę zalecanego spożycia ryb.

 Mimo tego spadku, profesor zachęca do kupowania hodowlanych łososi - nadal są jednym z najobfitszych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 można znaleźć także w innych tłustych rybach (śledzie, makrele, sardynki, sardele, pstrągi), a w mniejszych ilościach - w ciemnozielonych warzywach liściastych, jak szpinak i kapusta, w tofu, ziarnach soi, orzechach (włoskich, pekanowych, orzeszkach ziemnych i migdałach) oraz żywności specjalnie wzbogaconej w te kwasy, na przykład jajach od kur karmionych odpowiednią paszą.

 Jak się wydaje, spadek zawartości kwasów omega-3 ma związek z paszą, podawaną przez hodowców rybom. Otrzymuje się ją z mniejszych tłustych ryb, rozdrabnianych i podawanych łososiom. Do niedawna stanowiły one 80 proc. paszy, teraz - ze względu na rosnące rozmiary produkcji i ograniczone zasoby małych ryb - tylko 20 proc. 

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH