W dalszym ciągu nie milkną echa programu

Debata zgromadziła autorytety medyczne z najlepszych polskich uczelni. Uczeni podkreślali potrzebę spotkania i dyskusji na temat znaczenia mleka
w żywieniu człowieka.

Prof. dr hab. Jadwiga Charzewska, kierownik Zakładu Epidemiologii Żywienia, Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawiała dane, że zaledwie
1-3 proc. wszystkich alergii, to alergie żywieniowe. Ponadto, większość alergii pokarmowych u dzieci ustępuje do 5 roku życia.

Prelegenci podkreślali znaczenie mleka w profilaktyce m.in. osteoporozy. Prof. dr hab. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka podkreślała, że dzieci, które spożywają mało mleka mają
cztery razy częściej złamania oraz znacznie większe zachorowanie na osteoporozę w późniejszym wieku.

Z wypowiedzi prelegentów można wyciągnąć następujący wniosek: dla mleka w diecie nie ma alternatywy. Podkreślano również, że można ślepo „małpować“ rozwiązań dietetycznych z innych rejonów świata, z innych kultur i religii. Było to bezpośrednie odniesienie do książki hinduskiego autora
pt. „Mleko, cichy zabójca“.

Zamykając debatę, Edmund Borawski, prezes Polskiej Izby Mleka oraz Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol podkreślał, że polskie produkty mleczne
są naprawdę naturalne w stosunku do do produktów pochodzących z krajów Europy zachodniej. Zachęcał do kontynuowania dyskusji i promowania
spożywania mleka, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

Debata „Fakty i mity - cała prawda o mleku” odbyła się się w środę 15 października  2008r. w siedzibie Krajowej Izby Gospodarczej w Warszawie.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH