Mikroelementy - czy należy je dodawać do żywności?

Od kilku lat krąży po ministerialnych gabinetach pomysł, by pójść w ślady Finlandii i zacząć dodawać mikropierwiastki do żywności zamiast uzupełniać niedobory wyłącznie suplementami diety.

Zgodnie z tym pomysłem, jedząc np. chleb lub warzywa przyjmowalibyśmy solidne dawki tego, czego obecnie przyjmujemy za mało. W tej chwili wielu z nas niedobory witamin lub mikroelementów próbuje uzupełniać suplementami diety.

Jak wskazuje Dziennik Gazeta Prawna, suplementacje stosuje regularnie 48 proc. Polaków. Kolejnych 20 proc. przyznaje zaś, że suplementy bierze okazjonalnie.

 Tylko 2016 r. do Głównego Inspektora Sanitarnego przedsiębiorcy zgłosili 7 tys. nowych suplementów diety. Wartość polskiego rynku suplementów przekracza 3 mld zł  i ma rosnąć o ok. 7 proc. rocznie.

Specjaliści zwracają uwagę, że problem jest nie z tymi, którzy zdają sobie sprawę z niedoborów mikroelementów w swym organizmie, lecz z tymi, którzy o tym nie mają pojęcia.

Więcej: www.gazetaprawna.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH