Ze szkolnych sklepików zniknąć mają słodzone napoje i produkty z dużą zawartością cukru, tłuszczu i soli. Dyrektorzy szkół uczestniczą w konferencjach nt. nowych wymogów ustawy o bezpieczeństwie żywienia.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że na Mazowszu odsetek dzieci z nadwagą jest najwyższy w Polsce. Sięga 32 proc.

Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne. Gdy wejdą nowe przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności ze stołówek, sklepików, bufetów i automatów w szkołach znikną produkty z dużą zawartością cukru, tłuszczów czy soli.

Resort zdrowia przygotowuje rozporządzenie z listą produktów spożywczych, które mogą być dostępne na terenie szkół, a dyrektorzy placówek są informowani o nowych wymogach ustawy o bezpieczeństwie żywienia.

Więcej: www.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH