Małopolskie: 2 mln zł z WFOŚiGW na likwidację barszczu Sosnowskiego Barszcz Sosnowskiego trafił do Polski w latach 60. i 70. ub. wieku Fot. Shutterstock

W Małopolsce będą likwidować barszcz Sosnowskiego. Roślina ta jest groźna dla ludzi i zwierząt, ma właściwości parzące i alergizujące.

Wizytujący we wtorek (18 sierpnia) gospodarstwo rolne w Cichawie (Małopolskie) minister rolnictwa Marek Sawicki uważa, że na innych obszarach Polski także warto wprowadzać w życie program likwidacji barszczu Sosnowskiego.

Jak przypomniał Sawicki, wspomniana roślina, która pochodzi z Kaukazu, miała być "zbawieniem paszowym" dla hodowli bydła. Do Polski trafiła w latach 60. i 70. Jednak jej hodowla wymknęła się spod kontroli. Barszcz zaczął wypierać z pól rodzime gatunki roślin, okazał się też niebezpieczny i dla zwierząt, i dla ludzi. Ma właściwości parzące i alergizujące. Kontakt z rośliną wywołuje reakcje skórne, w tym nawet oparzenia drugiego i trzeciego stopnia.

30 czerwca Rada Nadzorcza Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie podjęła uchwałę o zatwierdzeniu programu priorytetowego "Likwidacja barszczu Sosnowskiego na terenie województwa małopolskiego".

Program trwać będzie cztery lata (2015-2018), na jego realizację przeznaczono 2 mln zł. Skierowany jest do jednostek samorządu terytorialnego województwa małopolskiego - mogą one ubiegać się o dotację w wysokości do 90 proc. kosztów kwalifikowanych zadania. Wnioski można składać do 31 sierpnia.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH