Amerykański chirurg, który opracował metodę odżywiana pozajelitowego prof. Stanley Dudrick został w środę (23 maja) patronem Szpitala Specjalistycznego w Skawinie. Pod opieką tej placówki znajduje się obecnie 86 pacjentów leczonych w ten sposób.

Metoda odżywiania pozajelitowego jest określana jako jedno z najważniejszych osiągnięć w rozwoju medycyny. To ratunek dla chorych, których jelita nie funkcjonują i bez podawania dożylnie specjalnych mieszanek odżywczych nie mogliby żyć.

- Kiedy w latach 60. rozmawiałem o możliwości stworzenia miejsca, takiego jak to, traktowano mniej jak szaleńca. Ale jak widać można to osiągnąć - mówił podczas uroczystości w Szpitalu Specjalistycznym w Skawinie prof. Stanley Dudrick.

- Dla nas to ogromny zaszczyt, że prof. Dudrick zgodził się być patronatem naszej placówki - powiedział dyrektor szpitala dr Piotr Szybiński.

Jak podkreślił prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego dr hab. Stanisław Kłęk ze Szpitala w Skawinie, zasługą prof. Dudricka jest opracowanie takiej mieszaniny odżywczej, która pozwala nie tylko utrzymać chorych przy życiu, ale też zapewnia im wzrost. W Polsce jest ponad 850 pacjentów odżywianych metodą pozajelitową opracowaną przez amerykańskiego chirurga.

Prof. Stanley Dudrick ma polskie korzenie. Jego dziadek pochodził z małopolskiej Żegociny. Amerykański chirurg był związany m.in. z Uniwersytetem Pensylwania i Uniwersytetem Yale. Jest autorem ponad 700 publikacji naukowych w czasopismach i książkach. Współtworzył Amerykańskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, będąc dwukrotnie jego prezesem.

Szpital Specjalistyczny w Skawinie jest placówką prywatną, prowadzoną przez spółkę Nutrimed. Świadczy usługi z zakresu żywienia dojelitowego i pozajelitowego, chirurgii ogólnej, onkologicznej, ortopedii i traumatologii. Działa w oparciu o kontrakt z NFZ.

Jak informuje Barbara Bulanowska, dyrektor Małopolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ od 2012 r. Szpital Specjalistyczny w Skawinie jest dominującym podmiotem na rynku, jeśli chodzi o żywienie dojelitowe i pozajelitowe dla osób dorosłych. W Małopolsce zapotrzebowanie na tę usługę rośnie z roku na rok o kilkadziesiąt procent.

- Nam zależy szczególnie na zapewnieniu świadczeń w żywieniu pozajelitowym, bo to ludzie, którzy nie mają innej możliwości leczenia. Bardzo dobrze się stało, że od tego roku w kontrakcie osobno rozliczane jest żywienie pozajelitowe i dojelitowe - powiedziała Barbara Bulanowska. Dodała, że placówka w Skawinie realizuje świadczenia także dla pacjentów spoza Małopolski.

W 2011 r. szpital przyjął ponad 1,5 tys. pacjentów i przeprowadzono w nim 500 operacji chirurgicznych i ortopedycznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH