Ziemniaki z chlebem i kefirem, do tego trochę masła - tak wyglądała kolacja pacjentki oddziału ginekologiczno-położniczego w SPSK nr 4 w Lublinie. Zaserwowano ją także dla pacjentek na diecie cukrzycowej. Zdaniem szpitala nie jest wykluczone, że doszło do pomyłki przy wydawaniu posiłków.

W jadłospisie to danie było określone jako młode ziemniaki z kefirem. Pieczywo jest stałym elementem i podaje się je do kolacji codziennie - tłumaczy w Dzienniku Wschodnim Małgorzata Jankowska, kierownik kuchni w SPSK nr 4 w Lublinie.

Jak przekonuje, część pacjentów chwali takie danie, inni za nim nie przepadają. Dodaje, że tego dnia pacjentki z dietą cukrzycową miały dostać na kolację szynkę, sałatę, masło i ciemne pieczywo, a nie również ziemniaki z kefirem i białe pieczywo. Być może doszło do pomyłki przy wydawaniu posiłków.

Jak komentuje dietetyk Agnieszka Dudkowska-Jasińska, posiłki na oddziałach, na których przebywają ciężarne lub kobiety, które urodziły, powinny być wyjątkowo zbilansowane. Co do osób z cukrzycą to jeśli rzeczywiście doszło do pomylenia posiłków, mogło to przynieść dużą szkodę takim pacjentom. Nawet, jeśli było to jednorazowe zdarzenie. Ziemniaki i białe pieczywo to ogromna dawka węglowodanów.

Więcej: www.dziennikwschodni.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH