Lody nie leczą infekcji gardła, działają jak zimny okład Lody nie leczą infekcji gardła, działają jak zimy okład. Fot. archiwum RZ (zdjęcie agencji PR)

Lody nie leczą infekcji gardła - lekarze dementują obiegowe opinie. Przy ostrym stanie zapalnym mogą przynieść krótkotrwałą ulgę, działając jak zimy okład. Bardziej prawdopodobne, że na skutek jedzenia lodów nie tylko nie wyleczymy anginy, ale się jej nabawimy.

- Nawet w najgorętsze dni lata nie powinno się w ogóle kupować lodów niewiadomego pochodzenia. Z takim zakupem możemy sobie zafundować m.in. bakterię gronkowca, który wywołuje zatrucia pokarmowe. Jedną z częstszych przyczyn takich zakażeń w okresie letnim jest spożywanie niewłaściwie przechowywanych produktów, zwłaszcza gdy są wielokrotnie zamrażane i odmrażane - ostrzega lekarz rodzinny Porozumienia Zielonogórskiego Jarosław Krawczyk.

Lekarze dementują także informację o rzekomo leczniczych właściwościach lodów przy infekcjach gardła. Lody ich nie leczą, przy ostrym stanie zapalnym mogą jedynie przynieść krótkotrwałą ulgę, działając jak zimy okład. Bardziej jednak prawdopodobne, że na skutek jedzenia lodów nie tylko nie wyleczymy anginy, ale się jej nabawimy. Przysmak wprost z zamrażarki ma temperaturę ok. -16 st. C, a nagłe ochłodzenie gardła może się źle skończyć. Dlatego lody powinno się jeść powoli, najlepiej małą łyżeczką.

Rynek lodów w Polsce wciąż się rozwija, ale Polacy jedzą ich o połowę mniej niż np. Skandynawowie. Średnia 4-5 litrów rocznie nie jest imponująca, stąd producenci stają na głowie, by zwiększyć konsumpcję. Gdyby wierzyć informacjom wytwórców, ich produkty to samo zdrowie i natura.

Śmietana, mleko w proszku i ogromna ilość cukru - to znajdziemy w składzie niemal wszystkich lodów, poza sorbetami. Do tego dochodzą liczne substancje chemiczne. Warto zatem czytać etykiety i na ich podstawie zdecydować, czy nie lepiej zrobić mrożony deser własnoręcznie

- Lody charakteryzują się dość niskim (jak na słodycze) indeksem glikemicznym, który zwykle w ich przypadku nie przekracza 60 - wskazuje lekarz rodzinny Małgorzata Stokowska-Wojda. - Dlatego to jeden z nielicznych deserów, na który mogą sobie pozwolić osoby chore na cukrzycę. Oczywiście, od czasu do czasu i w rozsądnych ilościach.

Więcej: www.federacjapz.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH