Lekarze PPOZ apelują o rozwagę na grzybobraniu Przy zatruciu należy natychmiast sprowokować wymioty, zabezpieczyć wymiociny, kał, mocz i resztki potrawy grzybowej do badania mykologicznego. Fot. Archiwum

W Polsce odnotowano już pierwsze zatrucia grzybami. Lekarze PPOZ apelują o odpowiedzialność i rozwagę podczas grzybobrania.

W grzybobraniu nie ma miejsca na ryzyko. Liczy się wiedza! Zbieramy tylko takie grzyby, które dobrze znamy, a kupujemy koszyki wyłącznie oznaczone specjalnym atestem - radzi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Choć wysyp grzybów przewiduje się na drugą połowę sierpnia i wrzesień, są już one obecne na polskich stołach. Największym powodzeniem cieszą się pospolite podgrzybki i prawdziwki, jednak nie brakuje amatorów mniej znanych i popularnych odmian. Brak wiedzy może się skończyć tragicznie. Wystarczy jednak zjeść zaledwie 50 gram muchomora sromotnikowego, by stracić zdrowie, a nawet życie.

- Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8-14 godzin), piestrzenicy kasztanowatej (od 5-8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3-14 dni) - podaje dr Janicka, podkreślają, że bardzo często spożycie takich grzybów kończy się śmiercią.

Zatrucia neurotoksyczne mają też ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca.

Ostatnim rodzajem zatruć są zatrucia gastryczne, które charakteryzują się objawami ostrych nieżytów żołądkowo-jelitowych. Te zaczynają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów i przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą dołączyć się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin. Na szczęście - nie dochodzi do uszkodzenia wątroby.

Dodaje też, że przy zatruciu grzybami należy natychmiast sprowokować wymioty, zabezpieczyć wymiociny, kał, mocz i resztki potrawy grzybowej do badania mykologicznego (od czego zależy dalsze postępowanie lecznicze) oraz natychmiast wezwać pogotowie lub udać się do szpitala.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH