Kwiaty chronią serce

Spożywanie jadalnych kwiatów jest dobre dla zdrowia - przypominają naukowcy, którzy na łamach "Journal of Food Science" przekonują, że kwiaty, takie jak piwonia drzewiasta i wiciokrzew japoński, zapobiegają chorobom przewlekłym, obniżają ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.

Siłą kwiatów jest duża zawartość związków fenolowych o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. Poza tym obfitują w antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych.

Warto dodawać kwiaty do sałatek i innych potraw, jak również traktować je jako główny składnik dania. Można skorzystać z przepisów kuchni Dalekiego Wschodu, która chętnie wykorzystuje jadalne kwiaty.

Co ważne, należy jeść wyłącznie kwiaty jadalne. Te z kwiaciarni nie nadają się na nasze talerze, bo są przesycone różnego rodzaju chemikaliami i zamiast pomóc, zaszkodzą.

Więcej: www.dziennik.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH