Kto nie lubi słodyczy stewii?

Najsłodszą rośliną świata jest stewia uprawiana od setek lat m.in. przez Indian z Paragwaju.

Używają oni słodkich liści „Stewii rebaudiana Bertoni” jako słodzika. Polacy kupują tabletki, syropy, susz i proszek ze stewii w sklepach internetowych - do oficjalnego obrotu roślina nie została dopuszczona.

Głos Wielkopolski obala mity związane z używaniem stewii i przytacza opinię Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności przekazaną w kwietniu Komisji Europejskiej, że glikozydy stewiolowe nie są genotoksyczne, nie są rakotwórcze, nie wpływają też na płodność człowieka.

Nie ma zatem przeszkód, by wprowadzić roślinę na rynki unijne. Francja już się na to zdecydowała i zezwoliła na używanie stewiolowego słodzika w przemyśle spożywczym. Jest on 300 razy słodszy od sacharozy, ale nie ma negatywnego wpływu, jaki na organizm człowieka wywiera cukier.

Dlaczego przetwory z liści „Stewii rebaudiana Bertoni” nie mają w Polsce zdrowotnych atestów? Zwolennicy stewii uważają, że sprawę blokują producenci chemicznych słodzików, którzy nie chcą dopuścić na oficjalny rynek zdrowszego i tańszego produktu.

Smakoszom słodkich liści pozostają więc sklepy internetowe. Szacuje się, że w Polsce wyłącznie internetowe obroty paragwajskim słodzikiem przekraczają 500 mln złotych rocznie.


Więcej: Głos Wielkopolski

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH