Katowice: w SUM ruszyła Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej

Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej zorganizowana zostanie od 23 do 26 września w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Podczas warsztatów dzieci poznają poszczególne produkty spożywcze oraz nauczą się, jak prawidłowo skomponować z nich np. śniadanie.

Jak informuje nas Agata Kalafarska, rzecznik prasowy SUM, dzięki porozumieniu, jakie Wydział Zdrowia Publicznego tej uczelni zawarł z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, ponad dwadzieścioro dzieci w wieku przedszkolnym zapozna się z tajnikami przygotowywania potraw oraz zasadami zdrowego żywienia.

Warsztaty odbywają się  pod okiem Wiesława Ambrosa, szefa kuchni i prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Nad realizacją programu edukacji żywieniowej ”Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!” czuwają specjaliści z zakresu dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studenci z Koła Naukowego Młodych Edukatorów.

Agata Kalafarska przypomina, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Problem otyłości w Polsce dotyczy już przedszkolaków, a nawet dzieci przed 3. rokiem życia.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH