Kanada: pacjenci skarżą się na szpitalne jedzenie

Pacjenci kanadyjskich szpitali narzekają na jedzenie. Złego zdania o dostarczanych posiłkach są też dietetycy. W Kanadzie coraz częściej się mówi o podawaniu pacjentom dobrego jedzenia jako części leczenia.

Sami lekarze zaczęli analizować konsekwencje złego żywienia w szpitalach. W pierwszej części badania ("Nutrition Care in Hospitals"), którego wstępne wyniki udostępniane są obecnie, wskazuje się, że efektem niewłaściwego żywienia jest przedłużający się pobyt w szpitalu, wyższe koszty hospitalizacji, wzrost liczby zgonów, wolniejsze zdrowienie ran pooperacyjnych i częstsze infekcje.

W pierwszej fazie badania analizowano dane z 14 dużych szpitali; całość zbieranych jeszcze danych dotyczy 18 szpitali z ośmiu prowincji.

Współautorka badania, dietetyczka Paule Bernier z montrealskiego Jewish General Hospital, cytowana przez portal Cbc.ca podkreślała, że w szpitalach na jedzenie dla pacjentów przeznacza się zaledwie 1 proc. budżetu; szpitale zajmują się przede wszystkim sprawami ściśle medycznymi.

Z badań wynika, że 69 proc. pacjentów skarży się na zły apetyt, ale jeśli podawane posiłki nie budzą chęci jedzenia, hospitalizowany pacjent może po prostu popaść w niedożywienie. Z drugiej strony w szpitalach marnuje się aż 30 proc. posiłków, także dlatego, że pacjenci odmawiają jedzenia podawanych potraw.

Obserwacje lekarzy i pacjentów spowodowały, że coraz popularniejsze staje się dostarczanie świeżej żywności do szpitali przez lokalnych farmerów. Np. w Ontario szpitale mają możliwość korzystania z grantów przyznawanych przez rząd prowincji za pośrednictwem Greenbelt Fund na zakup żywności przez instytucje publiczne od lokalnych farmerów.

Z takiego grantu korzysta m.in. współpracujący z Uniwersytetem Toronto szpital w Scarborough, gdzie 191 tys. dolarów ma być wykorzystane przez szpitalną kuchnię na gotowanie posiłków "od zera", jak chwali się szpital, z produktów dostarczanych przez rolników ze stanu Ontario. Szpitalna stołówka zatrudniła restauracyjnego szefa kuchni.

Uświadomienie lekarzom, że jedzenie jest także elementem terapii, może być tym łatwiejsze, że w Kanadzie prowadzi się badania nad zdrowotnymi skutkami spożywanego jedzenia. Niektóre szpitale wydają nawet własne książki kucharskie - taką przygotował np. znany szpital w Toronto, St. Michael's Hospital. Przepisy zachęcają do korzystania z warzyw uprawianych w Ontario.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH