Jest zdrową alternatywą dla cukru. Ma także inne zalety Szkodliwy cukier można zastąpić sproszkowaną lucumą Fot. Archiwum RZ

Lucuma powstaje z suszonych owoców drzewa Poutera Lucuma, które występuje w Ameryce Południowej. Sproszkowana stanowi niskokaloryczną, zdrową alternatywę dla cukru i  substancji słodzących.

Jest wytwarzana z suszonych owoców. Można ją stosować do wypieków, owsianki, jogurtu, budyniu, kakao, kawy. Skład sproszkowanej lucumy to składniki mineralne, witaminy z grupy B i ogromna ilość antyoksydantów. Polecana jest diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny - informuje tvp.info

Lucuma to  również bogate źródło rozpuszczalnego błonnika, które reguluje pracę przewodu pokarmowego i poprawia metabolizm oraz oczyszcza z toksyn. Korzystać z niej mogą także osoby nie tolerujące glutenu.

Więcej: www.tvp.info

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH