Jedzenie owadów ma pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy Fot. Archiwum

Spożywanie owadów może pomóc rozwijać populacje korzystnych bakterii w jelitach i zmniejszać poziom stanu zapalnego w organizmie - informuje pismo "Scientific Reports".

- Hodowanie insektów w celu pozyskania białka spożywczego nie tylko przyczynia się do ochrony środowiska, ale także stanowi zdrowszą alternatywę dla mięsa, zwłaszcza w krajach, gdzie spożycie mięsa jest wysokie - mówi jeden z autorów badań dr Jonathan Patz z Uniwersytetu Wisconsin-Madison.

- Insekty zawierają błonnik, w tym także chitynę, inny niż ten, który spożywamy w warzywach i owocach. Okazuje się, że błonnik owadziego pochodzenia zwiększa liczbę probiotycznych bakterii w jelitach - dodaje badacz.

W ramach badania przez dwa tygodnie 20 zdrowych kobiet i mężczyzn w wieku od 18 do 48 lat spożywało śniadanie z dodatkiem 25 gramów sproszkowanych świerszczowatych (dodawane do muffinów lub koktajli) lub standardowe śniadanie skomponowane przez badaczy. Następnie przez dwa tygodnie uczestnicy spożywali standardowe posiłki, a przez kolejne dwa tygodnie osoby, które spożywały standardowe posiłki zaczynały jeść śniadania z owadzim dodatkiem i na odwrót. W ten sposób każda osoba stanowiła sama dla siebie jednostkę kontrolną.

W momencie rozpoczęcia badań oraz po każdym etapie naukowcy porównywali próbki krwi, kału oraz analizowali kwestionariusze wypełniane regularnie przez uczestników.

Zaobserwowano, że dieta wzbogacona sproszkowanymi owadami zmniejszała poziom białka prozapalnego TNF-alfa we krwi (białko to ma związek m.in. z ryzykiem nowotworów i depresji). Dodatkowo konsumpcja owadów przyczyniała się do zwiększenia poziomu korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Bifidobacterium animalis. Nie stwierdzono natomiast skutków ubocznych.

- Owady spożywane są na świecie regularnie przez ponad 2 miliardy ludzi. To dobre źródło białka, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Ponadto, hodowanie insektów wymaga znacznie mniej wody, co ma duże znaczenie w przypadku obszarów, gdzie występuje jej deficyt - komentują autorzy, zaznaczając, że zamierzają powtórzyć badania na znacznie większej grupie osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.