Jedno jajko to około 80 kalorii. Zdrowsze te ugotowane "na miękko" Jedno jajko ma około 150 kalorii Fot. Archiwum

Jedno jajko ma około 80 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk.

Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.

- Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że po zjedzeniu jajka przytyje - mówi PAP dietetyk.

Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania.

- Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut - dodaje.

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH