Japońska rzodkiew może zapobiegać zawałom i udarom Fot. PTWP (zdjęcie ilustracyjne)

Dorastająca ogromnych rozmiarów odmiana japońskiej rzodkwi Sakurajima Daikon zawiera substancje korzystnie wpływające na naczynia krwionośne - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Wbrew nazwie rzodkiew japońska pochodzi obszaru pomiędzy Morzem Śródziemnym a centralną Azją, jednak około tysiąca lat temu dotarła do Japonii, gdzie stała się jednym z ulubionych rodzajów pożywienia. Doceniali ją na przykład dbający o sprawność fizyczną ninja. W tokijskiej świątyni Kameido-Katori wzniesiono nawet pomnik rzodkwi, która wielu ubogim pomogła przetrwać czasy głodu.

Uprawiana od stuleci w Japonii odmiana Sakurajima Daikon to jedno z najbardziej masywnych warzyw na Ziemi. W 2003 r. Księga Rekordów Guinnessa zatwierdziła Sakurajimę ważącą 31,1 kilograma jako najcięższą rzodkiew na świecie (miała 119 centymetrów w obwodzie).

Rzodkiew jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, może obniżać wysokie ciśnienie krwi i zapobiegać powstawaniu zakrzepów, obniżając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednak dotychczas żadne badanie nie porównywało bezpośrednio korzyści zdrowotnych jakie przynosi spożycie Daikon Sakurajima z innymi odmianami.

Dr Katsuko Kajiya z uniwersytetu w Kagoshimie i jej koledzy zbadali wpływ Sakurajima Daikon na wytwarzanie tlenku azotu, kluczowego regulatora funkcji naczyń wieńcowych oraz spróbowali wyjaśnić odpowiedzialne za to mechanizmy.

Badacze poddali komórki śródbłonka naczyń krwionośnych ludzi i świń działaniu ekstraktów z Sakurajima Daikon oraz mniejszych odmian rzodkwi. Korzystając z mikroskopii fluorescencyjnej i innych technik analitycznych badacze stwierdzili, że rzodkiew Sakurajima wywoływała większą produkcję tlenku azotu w komórkach naczyniowych, niż drobniejsze odmiany tego warzywa.

Zidentyfikowali także składnik czynny - trigonellinę, roślinny hormon który wydaje się zapoczątkowywać kaskadę zmian w naczyniach wieńcowych, prowadzącą do zwiększonej produkcji tlenku azotu.

Zdaniem autorów odkrycie może doprowadzić do znalezienie podobnych substancji w innych warzywach i być może do opracowania nowych leków.

W Polsce rzodkiew japońska spożywana jest przede wszystkim w stanie świeżym, jednak coraz częściej trafia na rynek w postaci marynowanej, kiszonej bądź suszonej. Na Dalekim Wschodzie jada się nie tylko korzeń rzodkwi, ale i liście.

Paweł Wernicki

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.