Jąkanie się = problem społeczny

Zdaniem dr Krzysztofa Szamburskiego z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób Jąkających się "Ostoja", jąkanie się to zaburzenie płynności mowy, a tym samym zaburzenie komunikacji.

W Polsce osoby jąkające się stanowią około 1 proc. naszego społeczeństwa - poinformował Szamburski. Podkreślił, że coraz więcej spośród nich zgłasza się po pomoc do poradni psychologiczno-pedagogicznych, klubów lub logopedów, ponieważ wzrasta świadomość, że jąkanie można wyleczyć dzięki odpowiedniej terapii.

- Polega ona głównie na rozpoczęciu kontrolowania mówienia, zmniejszeniu tempa mowy i nauczeniu osoby jąkającej się nowych nawyków, m.in. mówienia na wydechu lub wystukiwania rytmu ręką - wyjaśnił Szamburski.

W wielu miejscowościach działają grupy samopomocy dla osób jąkających się. Ich uczestnicy mogą poznać problemy innych oraz wypracowane przez nich sposoby radzenia sobie z nimi. Grupy samopomocy pozwalają jąkającym stopniowo otwierać się na ludzi oraz ćwiczyć mowę wspólnie z innymi.

Z okazji Światowego Dnia Osób Jąkających się stowarzyszenie "Ostoja" organizuje co roku ogólnopolskie zjazdy osób jąkających się i ich przyjaciół. Tegoroczny zjazd odbędzie się w Warszawie pod hasłem "Przełammy stereotypy - szanse i zagrożenia dla osób jąkających się na rynku pracy".

Pomoc osobom jąkającym się oferuje m.in. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Jąkających się w Lublinie, Fundacja "Frogos" w Krakowie, kluby osób jąkających się (Klub J) w większych miastach, np. we Wrocławiu, Radomiu, Katowicach, w Gdańsku i Warszawie oraz w Toruniu. Kluby współpracują ze sobą i wspólnie organizują turnusy rehabilitacyjne, zjazdy i warsztaty szkoleniowe.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH