Grzyboznawca ostrzega: nie jedzmy grzybów, których nie jesteśmy pewni Muchomor sromotnikowy Fot. Archiwum

Od początku sezonu odnotowano w Pomorskiem kilkanaście przypadków zatruć grzybami - na szczęście żaden nie był śmiertelny.

Grzyboznawca Ewa Zarzycka przypomina, że jeśli mamy wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, można sprawdzić to w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Gdańsku - informuje Radio Gdańsk.

Zaznacza, że w tym roku konsultacji jest sporo. Ludzie bardzo często przynoszą np. borowiki ceglastopore, który w atlasie grzybów figurują jako jadalne. Nie należy ich jednak jeść, ponieważ niedogotowane stają się trujące.

Ewa Zarzycka ostrzega także przed olszówką, której w tym roku jest w lasach bardzo dużo. Ten grzyb był jeszcze niedawno masowo zbierany, obecnie jednak zaklasyfikowano go jako szkodliwy. Objawy zatrucia olszówką pojawiają się po jakimś czasie i zwykle nie są kojarzone ze spożyciem tego grzyba. Mogą nastąpić uszkodzenia błony śluzowej, po latach pojawiają się wrzody i zaburzenia rytmu serca.

Więcej: radiogdansk.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH