GUS: Polacy jedzą coraz więcej owoców i warzyw Z danych GUS wynika, że Polacy odżywiają się coraz zdrowiej, chociaż spożycie warzyw wzrosło nieznacznie. Fot. Archiwum

Odżywiamy się coraz zdrowiej. Rośnie spożycie owoców i warzyw - podaje Główny Urząd Statystyczny.

Według GUS w ubiegłym roku zjedliśmy 53 kg owoców w przeliczeniu na osobę. Rok wcześniej statystyczny Polak zjadł 47 kg owoców.

Rośnie, chociaż nie tak mocno, spożycie warzyw. Przeciętny Kowalski zjadł w 2015 roku 105 kg warzyw, podczas gdy rok wcześniej 104 kg.

Powoli spada za to spożycie ziemniaków, których w ubiegłym roku zjedliśmy 100 kg na osobę wobec 101 kg w 2014 roku. 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH