GIS wskazał jajka do wycofania z Biedronki, powód: salmonella GIS podaje, że wycofanie jaj spowodowane jest obecnością bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek. Fot. Archiwum

Ze sklepów Biedronka wycofane zostały partie jajek z wielkopolskich ferm drobiu; nakazał to Główny Lekarz Weterynarii z powodu obecności bakterii salmonelli w dwóch stadach kur niosek. O zagrożeniu poinformowała holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności.

W oświadczeniu przesłanym PAP w piątek biuro prasowe właściciela sklepów Jeronimo Martins Polska S.A. (m.in. sieci Biedronka) poinformowało, że otrzymało od dostawcy jajek - Fermy Drobiu Daniel Woźniak - powiadomienie o wszczęciu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii kontroli dotyczącej kilku partii jajek.

"Wszczęcie kontroli wynikało z faktu umieszczenia przez jeden z krajów UE powiadomienia dot. produktu w systemie wczesnego ostrzegania RASFF. Producent przedstawił nam jednocześnie wyniki badań mikrobiologicznych dotyczących wspomnianych partii jajek, które nie wykazały nieprawidłowości. Z myślą o ograniczeniu ryzyka dla konsumentów, w ramach istniejących procedur nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem oferowanych produktów, nasza firma podjęła decyzję o niezwłocznym wycofaniu ze swojej sieci wszystkich wskazanych partii" - poinformowano.

Zaznaczono również, że zakwestionowane partie jajek zostały dostarczone jedynie do 5 spośród 15 centrów dystrybucyjnych i "znajdowały się w sprzedaży tylko w części sklepów w południowej Polsce". Poinformowano też, że obecnie "żadna z zakwestionowanych partii nie znajduje się już w sprzedaży" w sieci Biedronka.

GIS podaje, że wycofanie jaj spowodowane jest obecnością bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek. Chodzi o jaja oznaczone jako: "Ale jaja kl. M" oraz "Ale jaja kl. L" o poniższych nr partii/terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęto procedurą wycofania.

W komunikacie GIS podkreślono, że zjedzenie tych jaj stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Holenderska agencja ds. kontroli, jakości żywności podała informację o zagrożeniu za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Zagrożenie uznano za poważne. Powiadomienie to do Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii wpłynęło 20 października.

Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.