Fosforany zostają w kebabach. Zabrakło 3 głosów, żeby zablokować zakaz Do przyjęcia rezolucji komisji zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności PE, w której wezwano do zakazu wymagane było 376 głosów "za". Fot. Wikimedia Commons

Parlament Europejski nie poparł w środę (13 grudnia) na sesji plenarnej rezolucji wzywającej do zakazu stosowania fosforanów w mięsie kebabów. Przy 373 głosach poparcia zabrakło trzech głosów, żeby zablokować propozycję KE ws. pozwolenia na stosowanie tej substancji.

Publiczna debata na temat potencjalnej szkodliwości kebabów wywołała w Europie wiele emocji.

"Ręce precz od kebabów" - to słowa opublikowane w środę (13 grudnia) rano na stronie Europejskiej Partii Ludowej, która ma najliczniejszą grupę polityczną w PE.

- Nie ma żadnych dowodów na to, że fosforany mają negatywny wpływ na zdrowie - mówiła rano rzeczniczka EPL w PE, europosłanka Renate Sommer.

Europosłowie grupy podkreślają, że te substancje były używane w kebabach od dekad. Sommer argumentowała, że ilość fosforanów w kebabach jest mniejsza, niż np. w Coca-Coli.

Po drugiej stronie barykady stali Zieloni, a wątpliwości mieli też socjaliści. Europoseł Zielonych Bart Staes powiedział po głosowaniu, że to smutny dzień dla europejskich konsumentów, których prawa zostały podeptane "przez kampanię dezinformacyjną prowadzoną przez niektórych w mediach i przemyśle mięsnym, a podsycaną przez niektórych posłów do PE". Dodał, że jego ugrupowanie będzie nadal śledzić tę sprawę, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ma ponownie ocenić wpływ fosforanów na zdrowie pod koniec 2018 r.

W środowym głosowaniu niewiele zabrakło, żeby PE poparł zakaz. Rezolucja komisji zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności PE, w której wezwano do zakazu, otrzymała 373 głosy poparcia. 272 europosłów było przeciw, a 30 wstrzymało się od głosu. Do przyjęcia rezolucji wymagane było 376 głosów "za".

Środowa decyzja oznacza, że Komisja Europejska może zezwolić na stosowanie w UE kwasu fosforowego, di- i trifosforanów oraz polifosforanów (E 338-452) w używanym w kebabach mięsie - baraninie, jagnięcinie, cielęcinie, wołowinie bądź w drobiu. To wcześniejszy wniosek KE, który wymagał zgody Parlamentu.

Unijne przepisy co do zasady nie zezwalają na stosowanie dodatków fosforanowych w przetworach mięsnych. Mimo wszystko - przez dopuszczanie ich na zasadzie wyjątków - są one coraz częściej stosowane w celu poprawy smaku i zatrzymywania wody. Według Komisji Europejskiej, stosowanie fosforanów jest wymagane "do częściowej ekstrakcji i rozkładu białek mięsa w celu utworzenia folii białkowej na pionowych partiach mięsa, łączącej kawałki mięsa, w celu zapewnienia jednorodnego mrożenia i pieczenia".

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH